• img1
  • img2

Katteadfærd – forstå din kats adfærd

Forstår du ikke din kats adfærd? Du kan forstå din kats handlinger, hvis du lærer at afkode de signaler den udsender, og kender baggrunden for dens adfærd. Her på siden kan du læse om katteadfærd, og hvorfor din kat opfører sig som den gør.

Katte er ikke flokdyr

Katten er ikke et flokdyr, men fra naturens side et dyr, der lever alene. Selv om katten normalt færdes alene, kan den godt dele territorium med andre katte. Den vil normalt forsøge at undgå de andre, men da der ikke er nogle regler uden undtagelser så kan vi sagtens finde katte som samler sig i grupper.

Når katte bor hos mennesker, kan de godt leve sammen. Det kan de fordi, der er mad nok og ingen grund til at slås om det. Men du skal være opmærksom på, at jo flere katte, der er samlet i ét hjem, des mere stress kan det udløse hos kattene.

Katte er territoriale dyr

Katte er territoriale dyr og knytter sig til det sted, hvor de bor eller holder til. Når du køber en kat, eller hvis du flytter, er det vigtigt at katten får mulighed for at knytte sig til stedet, inden du lader den løbe ud. Der kan gå op til tre uger før katten har vænnet sig til omgivelserne og kan slippes løs på egen hånd. Hvis det er en killing, skal du sørge for altid at være sammen med den, når den er udenfor, da den ikke kan finde hjem igen, hvis den bliver væk fra området. Katte kan sagtens flytte rundt med sin ejer, det tager den ikke skade af.

Katten er et rovdyr

Katten er et rovdyr og er selekteret til at udvise stor tålmodighed. En kat kan vente foran et musehul i timevis. Den kan høre musen og venter tålmodigt til musen dukker op af hullet. Katte fanger fugle og små gnavere. De kan også fange fisk. Nogle gange afleverer katten hvad den har fanget, til sin ejer, levende eller dødt. 

Kattens sprog

Da katte ikke er flokdyr, har de ikke et så sofistikeret et kropssprog som hunden. Katten er enegænger og er derfor ikke afhængig af andre. Den har nøjagtig det kropsprog, den har behov for, over for andre katte. Katten har et stort repertoire af lyde, som den kan gøre brug af. Over for mennesker gør den meget brug af sin stemme, når den vil opnå noget. For eksempel når den vil have mad eller vil ind/ud. Nogle mennesker oplever hurtigt, at de ikke rigtig ved, hvem der opdrager hvem. Katten finder hurtigt ud af hvilken adfærd, der giver det ønskede resultat.

De fleste katteejere ved udmærket hvad deres kat forsøger at fortælle. Hvis den vil ud, vil have mad eller vil nusses. Der er ingen der er i tvivl.

 

Vil du vide mere om din kats adfærd? Kontakt dyreadfærdsterapeut Anni Schrøder på tlf. 30 13 21 72 og for at høre mere om katteadfærd, eller læs også denne artikel Kattens adfærd   

 

 

Kattens adfærdKatteadfærd

Dansk Adfærdsklinik | Egedevej 103 | 4640 Faxe | Tlf. 30 13 21 72 | CVR 30 41 89 48  |  Sitemap