• img1
  • img2

Hund alene hjemme – træning af din hund til at være alene hjemme

Mange hundeejere har desværre problemer med, at lade deres hund være alene hjemme. Hunde reagerer forskelligt på at være alene hjemme. Nogle lider i stilhed, nogle gør og hyler, andre tisser på gulvet eller bider og ødelægger genstande i hjemmet.

Hunde er flokdyr, og bryder sig grundlæggende ikke om at være alene. Det er ikke naturligt for dem, at være adskilt fra flokken. Derfor bliver nogle hunde nervøse, når de efterlades alene hjemme. Hunden bliver utryg fordi den føler, at den er blevet isoleret fra flokken.

Som nævnt reagerer hunde på forskellige måder, når de bliver forladt. Nogle hunde lægger sig bare til at sove, mens andre hunde er meget aktive og måske gør/hyler eller udviser destruktiv adfærd.

Uanset om hunden bider i ting i hjemmet eller blot står og gør, kan dens adfærd være meget belastende for dig som ejer – og måske også dine naboer. Derudover er det selvfølgelig synd for hunden, at den bliver utryg og frustreret, hver gang den skal være alene hjemme.

Hunden har brug for din hjælp til at få løst problemet, og det er vigtigt, at du tager dig tid til at lære hunden at være alene hjemme. Selvom den er et flokdyr, kan den godt lære at være alene. Hvis du griber det an på den rigtige måde, og laver en gradvis træning af din hund til at være alene, kan du løse problemet. Træningen kræver en vis indsats fra ejerens side, og det er vigtigt at du har tålmodighed med hunden.

Hvor mange timer kan en hund være alene hjemme?

Hunde kan trænes op til at være alene hjemme 5-6 timer om dagen. Nogle hunde længere. Har du ikke tid til at komme hjem til hunden midt på dagen, må du alliere dig med venner, familiemedlemmer eller naboer, der kan passe den nogle timer om dagen. Den bedste løsning vil være, at der er en glidende overgang fra den bliver passet til at du kommer hjem, så hunden ikke bliver forladt af flere omgange.

Aktivering af hund alene hjemme

Problemet med at være alene hjemme ses oftest hos hvalpe, men det kan også opleves hos ældre hunde. Problemet kan også opstå, hvis hundens dagligdag ændres. Hunde er vanedyr, og hvis du flytter, eller pludselig er væk efter længere tids konstant samvær med hunden, kan den blive utryg og bange. Der kan også være sket noget uventet, så som tordenskrald, knald fra fyrværkeri, indbrud eller lignende, som har skræmt hunden. Det kan ændre dens adfærd i fatal retning.

Det er en god idé at starte træningen allerede mens hunden er hvalp. Hvis du venter til hunden er voksen er det vanskeligere, da den vil have sværere ved at tilpasse sig nye krav i en højere alder. Det vil tage længere tid at hjælpe en hund, der gennem flere år har haft dårlige oplevelser med at være alene, end for hunde, der får træning fra et tidligt tidspunkt.

Hvordan du løser hundens alene hjemme-problem, afhænger af hvad årsagen til problemet er. Ofte bunder problemet i, at hunden keder sig og ikke er blevet stimuleret nok. Hverken fysisk eller mentalt. Hvis hunden lige har sovet, eller været inaktiv i noget tid, er det et dårligt tidspunkt at forlade den på. Hunden vil blive frustreret over den manglende aktivitet og stimulering og reagere på det. Derfor er vigtigt at have aktiveret hunden i noget tid, inden du lader den være alene. Det vil være nemmere for hunden at acceptere situationen, hvis den er træt og indstillet på at være inaktiv.

Forslag til aktivering af hunden

For at hunden kan få frigivet noget af al sin energi, skal den aktiveres dagligt. Gåture er naturligvis nødvendige. Derudover er der en lang række hverdagsaktiviteter, du kan udføre med hunden, som vil stimulere og trætte den.

Hunden skal ud hver dag og se og mærke omgivelserne. Den skal helst have nye oplevelser dagligt, så det er en god idé, at variere området og strækningen af de daglige gåture. Den vil bruge mere energi på at færdes i nye og anderledes landskaber end de vante, hvilket vil trætte den, og gøre den mere rolig og afslappet, når den efterfølgende forlades.

Det trætter også at løse opgaver, så lad hunden løse små opgaver undervejs på turen. For eksempel at hoppe over/under forhindringer, skifte retning uden at kalde på hunden, hvis I går uden snor, selv lade hunden finde den rigtige side af lygtepælen eller træet, hvis I er kommet på hver side med hundesnoren osv. Således bliver ellers rutineprægede gåture en udfordring for hunden, og samtidig styrker du dens opmærksomhed og træner dens lydighed.
Husk at rose hunden, når den har løst en opgave.

Du kan også lade hunden arbejde for føden. I stedet for at servere hele dens måltid på én gang i skålen, kan du gemme noget af foderet rundt omkring, og selv lade den finde det. Du kan også bruge noget af rationen som belønning, når den har løst opgaver eller lystret dine kommandoer. På den måde skal hunden yde en indsat og får brugt noget energi.

Hvis hunden er bange for at være alene hjemme

Hvis problemet er separationsangst, handler det i stedet om gradvist at tilvænne hunden til at være alene hjemme. Nogle hunde bliver angste og utrygge allerede når ejeren gør sig klar til at gå ud af døren. Er det tilfældet, handler det om at fokusere på den adfærd du har, inden du forlader hunden. For at mindske hundens opmærksomhed på aktiviteter, der udføres forud for at ejeren forlader hjemmet, skal de kobles med andre aktiviteter, der er ”ufarlige”. Når hunden ikke længere er på vagt over for din adfærd, kan du begynde at træne hunden til at være alene hjemme.

Få hjælp til træning af alene hjemme-tilvænning af din hund

Har du brug for en hundepsykolog til at løse din hunds problemer med at være alene hjemme – så kontakt Anni Schrøder på tlf. 30 13 21 72.
Læs også mere på siden Hvalp alene hjemme

Hund alene hjemmeHund alene hjemme kan ødelægge ting