• img1
  • img2

Bange hund – hvorfor din hund er bange, og hvad kan du gøre

En bange hund er ikke en hund, der trives. Det er naturligt at en hund reagerer på noget, der er ukendt eller fremmed for den. Det er en adfærd, der gør, at den vil kunne overleve de farer, den møder ude i naturen. Nogle hunderacer er mere ængstelige end andre, men det er ikke normalt for en hund at være bange for fremmede mennesker, andre hunde, nye steder, høje lyde eller andre ting.

Der kan være forskellige årsager til, hvorfor en hund er bange. Oftest skyldes dens angst, at den i en bestemt situation har oplevet noget ubehageligt. En bange hund kan have været udsat for en ulykke, et overfald eller være blevet mishandlet. Dens angst kan også være indlært adfærd, ved at den er blevet præget af sin mor eller andre hunde.

En bange hund kan godt smitte andre hunde med sin angst. For eksempel kan en mor eller en ældre hund, der reagerer ængsteligt på en høj lyd, overføre sin adfærd til en hvalp eller en yngre hund, der med tiden vil reagere på samme måde, når lyden optræder. Ligeledes kan en hunds angst for én høj lyd forplante sig, hvis den ikke får hjælp, så den også bliver bange for andre lignende høje lyde.

En bange hund kan have lært sin adfærd af ejeren

Har du en bange hund, kan det skyldes din egen adfærd. Ofte forstærker vi mennesker hundens angste adfærd i stedet for at hjælpe den af med den. Det er som regel ikke med vore gode vilje og foregår ubevist, men ikke desto mindre kan angstreaktioner hos hunde fremprovokeres af ejerens adfærd. Når du for eksempel går tur med hunden, og den møder andre hunde, skal du være opmærksom på hvordan du selv reagerer. Hvis du selv er bange for, at hundene ikke vil komme godt ud af det med hinanden, vil hunden kunne mærke din anspændthed og selv blive nervøs. Som udgangspunkt bør du holde dig i baggrunden, og selv lade hundene klare eventuelle stridigheder. Det er kun nødvendigt at gribe ind, hvis de ryger i totterne på hinanden for alvor.

Mange mennesker begår desværre den fejl, at de behandler en hund som et menneske. Når de får en hvalp, opfører de sig over for hvalpen som var den et lille barn. Hvis hvalpen bliver utryg, vil deres første reaktion være at berolige hvalpen. De vil tale beroligende til den, stryge den blidt og kærligt og måske tage den op til sig. De vil gerne beskytte den. Det er instinktiv adfærd, der er tilpasset et barn, men altså en fejlagtig reaktion, når det gælder en hundehvalp. Den vil opfatte sin utryghed som noget godt, og dermed kan man præge den til at være nervøs anlagt.

Når du skal opdrage en hund, er du nødt til at se bort fra dine egne menneskelige instinkter, og blive bevist om, hvilken type af adfærd, der er bedst for hunden. Det er naturligvis ikke let, for vores instinkter er lige så indprentede i os som i hunden. Træningen af din hund vil dermed give dig en forståelse for, hvor svært det er for hunden ikke at følge sine drifter.

Når din hund bliver bange, bør du vise den, hvilken type adfærd du ønsker af den. Tænk på, hvordan hvalpens mor ville agere. Hvis hun ikke selv var bange i situationen, vil hun udvise en rolig adfærd, som hendes hvalp kunne følge som eksempel. Du bør således ikke ynke hunden, men i stedet vise den, at der ikke er noget at være bange for.

Hunde skal lære ikke at være bange for mennesker

Du skal lære din hund ikke at være bange for mennesker. Det gør du ved at lade hunden omgås forskellige mennesker fra den er helt lille. Når den er mellem fire og 16 uger, skal den have daglig kontakt med forskellige typer af mennesker, og både mænd, kvinder, børn og gamle. Det er også vigtigt, at kontakten holdes ved lige, så hunden ofte har berøring og positive oplevelser med fremmede mennesker indtil den er et halvt til et helt år gammel. Får hunden ikke tilstrækkelig samkvem med mennesker, er der en regulær risiko for, at den vil begynde at reagere frygtsomt, når den møder fremmede mennesker.

Hvis din hund er bange for fremmede, skyldes det sandsynligvis, at den som hvalp ikke har været tilstrækkelig socialiseret af opdrætteren. Det kan også bero på, at du ikke selv har haft hunden ude blandt fremmede mennesker, efter at du fik den. Derfor er socialisering helt afgørende for, hvordan hunden opfører sig og trives. Såfremt hunden ikke bliver tilstrækkelig socialiseret mens den er hvalp og ung hund, kan den udvikle uheldige reaktionsmønstre, der hænger ved resten af dens liv.

Få hjælp til din bange hund

Har du brug for hjælp til din bange hund, så kontakt hundepsykolog Anni Schrøder på tlf. 30 13 21 72. Jeg kan hjælpe din hund med at komme sin angst til livs, og gøre tilværelsen lettere for både dig og din hund.

Bange hund