• img1
  • img2

Hvalpeadfærd – lær om hvalpens adfærd og lav den rette træning

Hvalpe er søde, sjove og charmerende. Men deres naturlige hvalpeadfærd indebærer også, at vi opfatter dem som frække, besværlige og til tider lidt irriterende. De laver ”ballade”, forretter deres nødtørft hvor de ikke skal, og bider i ting i hjemmet. At påtage sig ansvaret for en hundehvalp kræver konsekvens og tålmodighed fra ejerens side, og uden opdragelse og træning, bliver dens hvalpeadfærd mere problemfyldt end den behøver at være. Når du har anskaffet dig hvalpen, må du sørge for, at rette dens adfærd til, sådan at den bliver en omgængelig og velfungerende hund, der trives i selskab med både mennesker og andre hunde.

En meget vigtig faktor i oplæringen af hvalpen er socialisering. Det betyder, at hvalpen skal lære at omgås andre mennesker og hunde på en ordentlig måde. Selvom dens hvalpeadfærd måske indikerer, at hvalpen ikke er moden til det, er det vigtigt at starte socialiseringen tidligt. Det er ikke fordi det kræver så meget af dig eller hvalpen. Det handler dybest set om, at hvalpen skal ud og møde andre mennesker, hunde og dyr. Hvalpen skal vænnes til forskellige miljøer, steder, lugte og lyde, så tag den med dig rundt omkring når du besøger andre eller har et ærinde i byen. Den skal også gerne med ud i trafikken og vænnes til at køre i bil.

Lad hvalpen møde forskellige typer af mennesker, så den vænner sig til, at fremmende ikke er farlige, uanset hvordan de ser ud. Hvalpen skal også lære at omgås børn. Børn er mere livlige i deres bevægelser end voksne, og har ofte en uforudsigelig adfærd, som hvalpen skal lære ikke at blive nervøs over.

Vær opmærksom på, hvordan de mennesker i møder på jeres vej hilser på hvalpen, og pas på, at de ikke er for voldsomme og overdænger den med for mange kærtegn. Start med at opbygge hvalpens erfaringer langsomt, så den kan nå at fordøje indtrykkene. Husk, at hvalpe hurtigt bliver trætte. Sørg for ikke at gøre det hele på én gang, og at jeres møder er forholdsvis korte, så hvalpen får tid til ro og hvile.

Det er vigtigt, at du som ejer kan afkode de signaler hvalpen sender via dens kropssprog. Selvom den har en umoden hvalpeadfærd, vil den forholdsvist tydeligt signalere, hvordan den bliver påvirket af de mange ny ting, den bliver udsat for. Udviser den tegn på usikkerhed eller angst, er du gået for langt eller for hurtigt frem i socialiseringsprocessen, og må sætte tempoet ned.

Hvalpen betragter dig som leder af flokken, og vil aflæse dine signaler for hvordan situationen skal tolkes. Den vil bruge dine reaktioner som ledetråd, hvilket betyder, at udviser du tydelige tegn på nervøsitet eller utryghed, vil det smitte af på hvalpen, så den også bliver utryg. Selvom dens hvalpeadfærd indbyder til det, så undlad at ynke hunden. Den vil opfatte situationen som alvorlig, hvis du som leder af flokken er påvirket og udtrykker det så tydeligt.

Hvalpe lærer god adfærd af andre hunde

Det er helt essentielt for socialiseringen af hvalpen, at den også møder andre hunde og hvalpe. Det er i denne tid at hvalpen lærer at interagere med andre hunde. Hvalpeadfærd indebærer blandt andet, at den vil skrige, selv om intet sker, for at fortælle at den er lille. Den vil knurre og gø, uden at være farlig, for at finde ud af hvor den er, styrkemæssigt, i forhold til de andre. Hvalpen lærer at respektere de ældre hunde, og bliver hvalpen for vild, kan de ældre hunde sætte den på plads. Hold øje med, at hvalpen ikke bliver overrumplet af større, vilde hunde, der kan gøre den bange. Det er afgørende, at de andre hunde den møder i sin hvalpetid selv er ordentligt socialiserede. Får den dårlige oplevelser som ung hund, kan de påvirke hunden resten af dens liv.

Hvorfor springer hunde op og slikker i ansigtet?

En typisk hvalpeadfærd er, at hunden hopper op af os og vil slikke os i ansigtet, når vi kommer hjem. Samme adfærd ville den udvise, hvis det var en hund, der vendte tilbage til flokken. Hunde hilser ved at logre med halen, og slikke den anden i mundvigen. Slik i mundvigen er en hvalpeadfærd, som hunden bibeholder i sit voksenliv. Da hunden var hvalp ville den tigge mad fra den voksne hund, der kom hjem fra jagt. Den voksne hund ville herefter gylpe lidt mad op til hvalpen. Dette er baggrunden for hundens adfærd ved gensynsceremonier.

Når hunden hopper op af os, er det blot fordi vores ansigt sidder så højt oppe, at den ikke kan nå. Der er derfor ingen grund til at skælde hunden ud for at udvise normal hundeadfærd. Giv i stedet hunden mulighed for en alternativ adfærd. For eksempel ved at foretage den ønskede hilseceremoni siddende på gulvet i et stille og roligt tempo. Lær hunden at sætte sig, og når den har gjort dét, kan du give den al den kærtegn og nusseri den ønsker dig – men kun, når den sidder ned. Når den rejser sig igen, skal du stoppe al kontakt, både med hænderne, øjnene og med din tale. På den måde lærer hunden, at I hilser siddende og vil afstå fra at hoppe op ad dig fremover.

Hvorfor bider hundehvalpe?

At bide er ganske normal hvalpeadfærd. Ligesom babyer, der tager alting i munden, bruger hundehvalpe det at bide til at lære og opleve verden på. Hvalpen bider når den leger, og bruger det til at finde ud af hvor grænserne går. Den bider i ting og i mennesker for at hitte ud af hvor langt den kan gå, inden det bliver alvor. Det samme gør den, når den er sammen med andre hvalpe eller voksne hunde, og har du en voksen hund sammen med hvalpen, vil det ofte være dén, det går ud over.

Hundehvalpe lærer dens egne og andres grænser ved blandet andet at lege med andre hvalpe. Hvalpen må gerne bide indtil den anden hvalp siger fra ved at pibe eller skrige. Det er tydelige stopsignaler for den, da hvalpen også selv vil pibe eller skrige, når det gør ondt på den. Denne hvalpeadfærd kan du udnytte til at lære hvalpen om hvor grænserne for dens bideri går. Når hvalpen bider i dig, så pib eller fremfør en kort, høj lyd, der ikke er til at misforstå. Når den stopper med at bide, kan du forsætte jeres leg eller nusseri, men hvis den fortsætter med at bide, så pib igen og gå væk fra den. Det er vigtigt at du er konsekvent, og gentager din adfærd hver gang situationen opstår.

Husk ikke at bruge dine hænder, når du leger med hvalpen. Ellers lærer den at den gerne må sætte tænderne i dem. Brug i stedet forskellige former for legetøj, som den gerne må bide i. Således lærer hvalpen hvad der OK at bide i og hvad der er forbudt.

Få styr på hvalpeadfærd og træn din hund på den rigtige måde

Hvis du har brug for at lære om hvalpeadfærd, så meld dig til hundetræning. Her vil du også få en masse metoder og værktøjer til at træne din hvalp. Kontakt adfærdsbehandler Anni Schrøder på tlf. 30 13 21 72 og kom i gang med det samme.

Hvalpeadfærd