• img1
  • img2

Hundeadfærd – lær at tolke hundens sprog og signaler

Når du anskaffer dig en hund, er det en glad og sød lille hvalp du får med hjem. Efter nogle uger begynder hunden at udvise tydeligere adfærdstræk, og ikke alle af dem er lige nuttede. Den bider i jeres ting, knurrer måske af andre og trækker i snoren, når I går tur. Det er ikke noget at være bekymret over, for mange af de ting hvalpe gør, er leg for dem. De fleste hvalpe aflægger sig disse unoder, når de bliver voksne hunde.

Nogle typer af adfærd er mere alvorlige og skal håndteres af dig som hundeejer. Du skal tænke på, at hvalpen er blevet fjernet fra sin mor, der ikke længere kan lære den, hvad god opførsel er. Nu er du dens ”mor”, og skal vise den, hvad der er rigtig og forkert hundeadfærd. Hunde reagerer på omgivelserne ud fra deres instinkt. Med træning og tålmodighed, kan du ændre deres adfærd til det bedre.

Tænk på hundeadfærd inden du får hund

Inden du anskaffer dig en hund, er det vigtigt at du sætter dig ind i hundens adfærd, og hvordan du tackler det at være hundeejer. Undersøg gerne hvilke karakteregenskaber og hundeadfærd netop den race, du vil vælge, har. Hvis du gør det, er der størst chance for, at din og hundens liv sammen, bliver så godt og gnidningsløst som muligt.

Hvad er hundeadfærd egentlig?

Hundeadfærd er alt det som hunde normalt gør som fx gør, bider, graver, løber rundt osv. Det er noget der ligger i hundens instinkt, men som til en vis grad kan korrigeres eller mindskes ved træning. Ønsker du at afrette din hunds adfærd, skal du starte på et tidligt tidspunkt. Og så er det vigtigt at bruge en strategi, der indebærer gulerod frem for pisk. Din hund bliver motivereret af belønning og lærer meget lettere, hvis du styrer dens adfærd med en positiv tilgang i stedet for straf og forbud.

Det er dog vigtigt, at du fra et tidligt tidspunkt også er konsekvent og siger ”Nej!”. Din hund må ikke bide eller gø af andre, og skal kunne hilse uden at hoppe op. Den må ikke løbe væk, når du går tur med den, og skal komme når du kalder. Dette er grundlæggende for en ordentlig hundeadfærd, og skal læres så tidligt som muligt.

Mange får aldrig lært hunden korrekt hundeadfærd, hvilket medfører at problemerne vokser sig store. Der kan blive svært at styre hunden, og den kan begynde at udvise frygtsom eller aggressiv adfærd over for fremmede hunde og mennesker. Årsagerne er ofte mangelfuld opdragelse, og/eller forkert omgang med hunden i det daglige.

Sådan lærer du din hund god hundeadfærd

Der er en række gode råd, du kan følge, når du får en hvalp og gerne vil lære den god hundeadfærd. Først og fremmest skal du vise hunden hvad den må og ikke må. Vil du ikke have, at den hopper op i sofaen, så sæt den ned på gulvet igen, mens du siger ”Nej!”. Du skal forvente at måtte udføre denne handling mange gange, før den lærer den. Men til sidst forstår den det, og vil ikke gøre det mere.

Det er helt afgørende, at du træner din hunds adfærd allerede fra den er hvalp. En god idé er, at tage den med til hvalpetræning, hvor den lærer at omgås andre hunde og mennesker. Hér lærer den også den grundlæggende træning som ”sit”, ”dæk”, ”stop” m.fl., hvilket giver dig bedre kontrol over hunden fremover.

Det er også vigtigt, at du aktiverer din hund. Jo mere du sørger for bevægelse, leg og hjerneaktivitet, jo mindre energi har den til at lave ballade.

Lær at læse hundens signaler og adfærd

Hunde udsender hele tiden signaler til andre hunde og til os mennesker. Vil du forstå hundens sprog og adfærd, må du lære at tyde disse signaler. Hunden viser med sit kropssprog om den er glad, bange, vred, træt osv. Hvis du lærer at ”læse” dens sprog, kan du kommunikere meget bedre med din hund, og samtidig være på forkant i mange situationer.

I tilfælde af, at du ikke reagerer, når din hund prøver at fortælle dig noget, kan du være sikker på, at den vil forsøge at få din opmærksomhed. Kan du ikke forstå hvad den vil, må du prøve noget forskelligt. Måske er den tørstig og har ikke noget vand, eller måske skal den ud og tisse.

Hvis din hund har ondt et sted, kan den desværre ikke vise dig hvor det er. Du kan selvfølgelig se det fysisk, hvis den halter, men har den ondt i en tand, er det ikke lige til at vide. Men hvis hunden har smerter vil det påvirke dens adfærd, og den vil typisk trække sig væk eller begynde at knurre til andre mennesker eller hunde. I sådanne tilfælde, må du kontakte en dyrelæge, der kan undersøge hunden.

Mange mennesker en tendens til at tilegne hunden menneskelige egenskaber, såsom dårlig samvittighed og tydelig signalering af dette. Men en hund udviser ikke dårlig samvittighed, men en underkastelsesadfærd for at formilde den vrede ejer. Og det gælder også selvom du ikke har skældt ud endnu, for din hund er eminent til at aflæse kropssprog.

For at få det bedste samspil med din hund, må du også være bevidst om de signaler du selv udsender. Du må forstå, hvordan du bruger din krop og mimik til at kommunikere med hunden. Hunde er meget observante dyr, og kan let fornemme hvordan stemningen er i mange situationer. Vi mennesker kunne lære meget om hunde, og om os selv, ved at blive bedre til at bruge vores observationssans.

Vil du vide mere om hundeadfærd – kontakt adfærdsbehandler Anni Schrøder

Kontakt mig, hvis du gerne vil høre mere om hundens adfærd og om, hvordan jeg kan hjælpe dig og din hund. Ring på tlf. 30 13 21 72.

Læs mere om problemadfærd hos hunde på siden adfærdsbehandler hund. Se også siderne hundepsykolog og hundetræning for mere information om hunde.

To unge hanhunde sættes sammen og bliver overvåget af   en gammel tæve SE VIDEO
Hundeadfærd 1Hundeadfærd 2